Novinky v CQRLOGu 2.0

RA1AAP

Před časem jsem v blogu slíbil, že napíšu článek o novinkách v nové verzi CQRLOGu. Pokud vás to zajímá, mrkněte se na článek. V článku je spousta obrázků. Načítání může chvilku trvat. Nová verze je už téměř na spadnutí. Obsahuje velmi mnoho změn. Asi největší změnou prošlo vyhodnocování země ze zadané značky. 

 

RA1AAP

Databáze, kterou obsahoval CQRLOG, byla silně neaktuální a neudržovaná. Spoustu záznamů chybělo a ještě více záznamů bylo špatně. Strávil jsem několik měsíců testováním a úpravami nového algoritmu, který používá tabulky od Martina OK1RR. Je to zřejmě nejdokonalejší databáze zemí na světě. Obsahuje nejen všechny možné země, ale také lze identifikovat oblast odkud stanice vysílá apod. Toto se například objeví pokud do políčka značka zadáte RA1APP. CQRLOG rozpozná nejen zemi ale i oblast. Deník nyní správně rozpoznává značky jako KH6AA/1 (W1), EA8EA/2 (EA2), LU1ZAA/C (LU1C). Dále, díky databázi, CQRLOG rozpozná spoustu různých vyjímek, např. OL1AA/JP není Japonec ale česká stanice, QSO s 7O1YG v rozmezí od 17.04.200 do 01.05.2000 není možné z nějakého důvodu uznat jako platné QSO s DXCC Yemen atd. Už se také (konečně) správně počítá vzdálenost a azimut. Vývoj drval dost dlouho ale myslím, že stojí za to. Protože se jedná o klíčovou funkci staničního deníku, je nutné vyhodnocování pořádně otestovat.

 

Další hodně požadovanou funkcí je možnost vybrat si, které sloupečky budou zobrazeny v seznamu QSO v hlavním okně a možnost jejich exportu. Nastavení je společné, tzn. že se budou z deníku exportovat pouze viditelná políčka. Společné nastavení je možná nešťastné řešení. Asi ho do další verze předělám aby nastavení pro export bylo zvlášť. K této funkci není moc co dodat. Obrázky řeknou víc jak sto řádků textu.

Zobrazení

Hlavní okno
Program si samozřejmě pamatuje která políčka má zobrazovat, jejich pořadí i velikost. Pořadí políček a velikost se dá měnít jednoduše pomocí myši.

Aby se CQRLOG posunul ve stupnici použitelnosti nahoru, je nutné, aby kromě správného vyhodnocování zemí, uměl také spolupracovat s DX clusterem. Sice osobně dx cluster nemám rád, ale můj názor není důležitější než názory uživatelů. Původně jsem plánoval zapracovat spolupráci s DX clusterem z Internetu přes web a telnet, a také přes packet. Nakonec ale nakonec od podpory clusteru přes packet sešlo. Možná dodělám podporu do některé z dalších verzí. Podpora DX clusteru přes Internet dokáže v reálném čase graficky označovat příchozí spoty. Můžete si nastavit jakou barvou se má zabarvovat nová země, nová země na pásmu, jestli potřebujete QSL atd. Je také možné filtrovat podle druhu provozu nebo podle pásma. Více řekne obrázek.

cluster
A spoty vypadají takhle:
spoty
Z webu se tahají spoty každých 20 sekund.Po poklepání na spot se otevře okno Nové QSO s předvyplněnými údaji z clusteru, naladí se rádio a nastaví se mód (pokud je na pozadí spuštěno Ham Radio Deluxe). Funguje to fakt výborně. Možná začnu mít cluster rád, hi.

Taky jsem zapracoval na filtru. Nyní umožňuje seskupování záznamů. Např. chcete vybrat všechna první CW QSO s USA na 14MHZ, u kterých nebyl odeslán QSL ale QSL jste už dostali. Sice tento příklad nemá moc smysl ale trochu demonstruje schopnosti filtru. Nastavíte filtr títo způsobem:

Filtr

Klepnete na Filtrovat (nebo stisknete Enter) a za chvilku máte data před sebou. Při seskupování se vybírá vždy první QSO.Hodně uživatelů také chtělo mít v jednom programu logy pro více značek. V nové verzi si lze nadefinovat 999 staničních deníků. Kažý jinak pojmenovat. Viz obrázek:<br</>

Seznam

Vývoj této verze mi trval dlouho. Další verze už nebudou obsahovat tak velké změny. Nebudu dělat tolik změn do jedné verze. Raději budu vydávat verze častěji s menším počtem novinek. Díky kratším intervalům mezi novými verzemi, budou také v programu rychleji opravovány případné chyby. Díky rozsahu změn jsem se rozhodl CQRLOGu zvednout verzi na 2.0. Zatím nevím kdy bude na webu první betaverze. Máme se stěhovat do nového bytu, po večerech bude spousta jiné práce. CQRLOG bude muset počkat. Ale už by to nemělo trvat dlouho.